Biberiyenin Faydaları
Biberiye, Akdeniz maki bitki örtüsüne ait bodur bir otsu bitkidir. Kendine has kokusu sayesinde et yemeklerine çok yakışır. Baharat olarak mutfaklarda çokça yer edinir. Ancak biberiye sadece lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklıdır.
Mide ekşimesi, şişkinlik, iştahsızlık gibi sindirim sisteminden kaynaklanan sorunlara iyi gelir. İltihap giderici özelliği olduğu için mide hastalıklarına da iyi gelir. Cilt kanseri, lösemi, meme ve karaciğer kanseri, prostat, yumurtalık, kolon, akciğer ve pankreas kanserlerine karşı koruyucu etkisi vardır. Akne eğilimli ciltlere iyi gelir. Kas ağrılarına iyi gelir, incinme ve burkulmalara iyi gelir. Alzheimer ve bunama gibi yaşlanmaya bağlı etkileri azaltır. Biberiye yağının uygulanması ile saç bakımı yapılır.
Biberiyede A vitamini, C vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini ve B9 vitamini bulunuyor. Magnezyum, kalsiyum, bakır, manganez ve demir mineralleri de biberiyede yer alıyor. Doymuş yağ oranı ve diyet lifi yüksek, sodyum oranı düşük bir besindir.
Biberiye Nasıl Kullanılır?
Biberiye taze ve kuru olarak tüketilir. Et, tavuk, balık yemeklerine taze kekik kullanılabilir. Biberiyeli ekmek, poğaça ve pizza yapılabilir. Dilerseniz kuru biberiyeyi öğüterek her yemeğe kullanmak mümkündür. Çorbalara ve hatta menemene bile koyulabilir. Taze biberiye ile soğuk ve ferah içecekler yapmak mümkündür.