Emekli Maaşı Neden Bloke Olur?
Emeklilerin borçlarını ödeyememesi halinde haciz yolu ile emekli maaşlarına bloke konulabilir. Emekli maaşlarına uygulanacak hacizler yasa ile sınırlandırılmıştır. Nafaka ve SGK alacakları için bloke koyulabilirken, diğer hallerde emekli maaşından kesinti yapılamayacaktır. Yapılsa dahi emeklinin rızasının olması gerekir. Ancak emekli maaşından yapılacak olan kesintilerin toplamı emekli maaşının dörtte birini geçemeyecektir. Eğer emeklinin rızası yoksa bu blokenin kaldırılmasını isteyebilir.
Emekli maaşının toplamda dörtte birine kadar haciz uygulanması yasa ile güvence altına alınmıştır. Emekli maaşları oldukça kısıtlı olduğu için koyulan hacizler emeklinin yaşamını idame ettirmesine engel olabilir. Bu güvence ile emekli maaşının dörtte biri borçlara giderken, dörtte üçü emeklinin geçimi için ayrılacaktır.
Bloke Nasıl Kaldırılır?
Emekliler rızaları dışında ya da usule aykırı olarak koyulan blokeler halinde blokenin kaldırılmasını istemektedirler. İşte bunun için yapacakları yazılı başvurular, SGK’ya verilen dilekçeler sonuçsuz kalacaktır. Eğer usule aykırı bir durum varsa haczi koyan icra müdürlüğüne itiraz etmek veya dava açmak mümkündür.
Ancak hukuki bir yanlışlık yoksa blokenin kalkması için borcun ödenmesi gerekir. Borcun taksitlendirilmesi halinde de ödeme planı oluşturulacağından bloke kalkacaktır. Emeklinin maaşından ödeme yapabileceği tutarlarda taksitlendirme yapması mümkündür. böylece borcu ödeme konusunda emekliler daha fazla zor duruma düşürülmeyecektir.