Aşı Reddi Artıyor
CHP Ankara Milletvekili Dr. Servet Ünsal TBMM’de aşı reddine ilişkin açıklamalarda bulundu. Aşı hakkında yeterince bilgi sahibi olunmaması, kulaktan dolma bilgilerle aşı reddinin başlamasının bilimsel hiçbir temeli olmadığını açıkladı.
Ülkemizde aşı karşıtlığı giderek artmaktadır. Bebeklere yapılan olağan aşıların yanı sıra grip aşısı da reddediliyor. Grip aşısında alüminyum olduğu ve alzheimara neden olduğu iddiaları yalanlandı. Bebek aşılarında civa olduğu ve otizme sebep olduğu iddiaları da ailelerin aşı reddinde etkili oluyor. Ancak aşılarda etil civa bulunur ve sağlığa zararı yoktur.
Ülkemizde aşı reddi sayısı 2003’te 189 iken 2016 yılında 12 bine, 2017’de de 23 bine kadar çıkmıştır. Bu sayının 50 bine ulaşması halinde yılda 10 bin çocuğun ölme riski bulunuyor. Çünkü aşılanmayan çocuklar bulaşıcı hastalıkları yayacak ve diğer çocuklar da risk altında kalacaktır. İşte bu vahim tablo oluşmadan önce önlem alınması gerekiyor.
Aşılanmanın yaygın olmadığı, gelişmemiş ülkelerde yeni doğan bin çocuktan 150-200 kadarı hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde de kabakulak vakaları yaygındı ancak 2005 yılında kabakulağın aşı takvimine alınması ile düşüş yaşanmaya başlandı. 2005’te 20 bin olan kabakulak vakası 2017’de 419’a düştü. Difteri vakaları sona erdi.