Sebepleri Nelerdir?
Anne karnına, doğum sırasında ya da sonrasında merkezi sinir sisteminin hasar görmesi halinde serebral palsi oluşabilir. Kasların tonu, hareketi ve motor becerileri yakından etkilenmektedir. Vücut koordineli bir şekilde çalışamaz ve hareket zorluğu yaşanır. Solunum güçlüğü, yeme ve konuşma bozuklukları, görme işitme sorunları gibi pek çok sorun yaşanabilir.
Aslında serebral palsi bir hastalık değildir. Sadece kas hareketlerini kontrol eden beyin hasarı görülmektedir. Beyinde oluşan pek çok hasardan ötürü kas kontrolünü kaybetmek mümkündür.
Serebral palsi vakalarının %15 ila 20’si doğuma bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Doğum esnasında oksijen eksikliği, enfeksiyonlar ya da travmalar bu duruma sebep olabilir. Özellikle prematüre bebeklerde risk daha fazladır. Sarılığın yüksek olması bile sebeplerden biri olabilir. Hamilelerin kızamıkçık, toksoplazma, zika virüsü veya sitomegalovirüs gibi enfeksiyonları geçirmesi hali de sebeplerden biridir. Bebeklik döneminde geçirilen menenjit, ağır sepsis gibi vakalar da beyin hasarına sebep olur. Görüldüğü gibi tek bir sebebi yoktur.
Belirlileri Nelerdir?
Yürümekte güçlük, motor becerilerde bozukluk, kas gevşekliği, titreme gibi istemsize yapılan kas hareketleri, yutma sorunları, vücudu tam kapasite kullanamama gibi belirtiler vardır. Bebeklik döneminde geriden gelen gelişim ile fark edilebilir. Genellikle 3-4 yaşına gelmeden önce fark edilmiş olur.