Yükseköğretimde Reform
YÖK tarafından 2006’dan sonra kurulan üniversitelerde pilot olarak “bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması” çalışmaları yapılmaktadır. Yükseköğretimde yeni bir reform olan bu çalışmalarla ülkemizdeki seçilen üniversitelerin uluslar arası standartlara erişmesi hedefleniyor.
Araştırma üniversitelerinde milli ve yerli teknolojik altyapılar kullanılacaktır. Söz konusu üniversitelerin 2023 hedeflerine ulaşması için her 3 ayda bir rektörlerle toplantı yapılarak gelişmeler değerlendirilecektir.
Bu üniversitelerde yapılan projeler dış kaynaklardan alınan fon ve sponsorluklarla yapılmaktadır. Başarılı olan projeler fonlardan daha çok pay alacaktır. Projelerin sayısının çokluğu değil uluslar arası fonlardan daha çok pay alması hedeflenecek.
Üniversiteler bütün olarak en iyi olmayı değil, belirli bir alanda en iyisi olmayı hedefleyecekler. 11. Kalkınma planındaki hedeflerin hayata geçmesi için çalışma yapacaklar. Dünya çapında buluşlar yaparak uluslararası araştırma merkezleri kurabilecekler.
Örneğin Karabük Üniversitesi yakın zamanda Anadolu’da kurulan bir yükseköğretim kurumu olmasına rağmen çok kısa süre içinde Times Higher Education sıralamasına ilk 800’e girmiştir. Bu başarıyı diğer üniversitelerin de göstermesi için yürütülen çalışmalar çok önemlidir.
Yukarıdaki hedeflere ulaşmak için önümüzdeki günlerde yükseköğretimde yabancı uyruklu öğretim elemanı istihdamı için genelge yayınlanacaktır. Kriterler yükseltilerek yabancı hocalardan daha fazla verim alınması sağlanacak. Sadece araştırma görevlerinde yer alacak öğretim elemanları da istihdam edilebilecek.