Babadan Da Kanser Geçebilir
Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Başkanı Ayşegül Kuşkucu tarafından kansere ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada tüm kanserlerin genetik olduğu belirtildi. Sağlıklı doğan bireylerde sonradan gen bozulması ile kanser görülüyor. Bu gen değişimi sonraki kuşaklara da aktarılıyor. Toplumda sıklıkla görülen kanserlerin çoğu kalıtsaldır. Her 8 kadından biri meme kanseri adayıdır. Ailede kanser öyküsü varsa kanser olmak da kolaylaşıyor.
Yumurtalık, meme ve rahim kanserlerinin anneden kıza genetik olarak aktarıldığı daha önce yapılan çalışmalar ile biliniyordu. Ancak babanın öyküsü geri plana atılıyordu. Kanser vakalarında hem anne hem de babanın yani iki tarafın öyküsü alınmalıdır. Özellikle meme ve yumurtalık kanserleri aileden geçiş gösterir. Kişilerin baba, dede, amca, erkek kardeş gibi yakınlarında prostat kanseri olması meme ve yumurtalık kanseri riskini arttıracaktır.
Genler sadece anneden değil, babadan da geçtiği için genlerdeki mutasyon da baba tarafından gelebilecektir. Bu yüzden kalıtsal kanser tehlikesi varsa her iki tarafın da öyküsü alınmalıdır.
Eğer ailede erken yaşta kanser tanısı konulan vakalar varsa kanser tehlikesi de artacaktır. 40 yaşından önce konulan kanser teşhisi gelecek nesillerde kanser riskini arttıracaktır.