Hangi Önlemler Alınmalı?
Hastalar, yaşlılar ya da hamileler hastalıklara karşı oldukça açıktır. Kışı rahat bir şekilde, hastalanmadan geçirmek için bazı önlemler almak şarttır. Öncelikle yaşanılan ortam sık sık havalandırılarak hava tazelenmelidir. Bunun için kısa süre de olsa karşılıklı iki cam açmak gerekir.
Topluma açık alanlara mümkün olduğunca seyrek girmek gerekir. Özellikle hastane gibi hastalık riski yüksek olan yerlere gitmemeye özen gösterilmelidir. İnsanlarla tokalaşmakla yetinilmelidir ve mümkün olduğunca sarılma, öpüşme gibi konularda mesafe konulmalıdır.
Kıyafet seçimlerinde hava geçirgenliği olanlar seçilmeli ve naylonlu kıyafetler giyilmemelidir. Terletecek olan kıyafetlerden özellikle kaçınmak gerekir.
Kışın buzlanma ihtimali olabileceği için kaygan olmayan, düz ve kapalı ayakkabılar seçilmesi gerekir.
Beslenme de bağışıklığı güçlendirecek şekilde düzenlenmelidir. C vitamini, D vitamini ve kalsiyum açısından zengin besinler tüketmek, bitki çayları içmek gerekir. Hamileler özellikle kalsiyum tüketiminde normalin iki katına çıkmalıdır.
Balık mevsimi olduğu için en az haftada 2 kere balık tüketmek gerekir. Derin deniz balıkları dışındaki balıkları seçmek gerekir.
En önemli konulardan biri de bolca sıvı almaktır. Kış diye su içmek terk edilmemelidir. Su, süt, taze meyve suları, bitki çayları içilebilir. Gebeler doktora danışarak bitki çayı tüketmelidir.