Bankalar Kredi Musluklarını Kesti

Bankalar Kredi Musluklarını Kesti
Bankalar Kredi Musluklarını Kesti
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çok değil daha 2 ay öncesine kadar kamu bankaları önderliğinde tüketicilere çok düşük faizli ve uzun vadeli konut, ihtiyaç ve taşıt kredileri sunuluyordu. Hatta Kamu bankaları tarafından sunulan ihtiyaç destek kredileri ile birlikte son yılların ay bazında konut satış rekoru kırılmıştı. Fakat son bir ayda Dolar TL kurunun 6,80 seviyesinden 7,40 seviyesine kadar yükselmesi ile birlikte Merkez Bankasının para politikalarında çok önemli değişikliklere gittiği görüldü.

Merkez Bankası tarafından uygulanmaya başlayan ve TL’yi daha değerli kılmaya yönelik adımlar dahilinde piyasaya TL arzının hiç olmadığı kadar sınırlandığı görüldü. Bankalar TL’ye ulaşma noktasında çok daha maliyetli bir döneme girince bu durumu direkt bir şekilde kredi faizlerine yansıttıkları görüldü. Bu noktada başta ihtiyaç kredi faizleri olmak üzere konut ve taşıt kredi faizlerinde de önemli derecede artışlar görülüyor.

İhtiyaç Kredileri Ortalaması 1,30’a Yükseldi

Pandmei döneminde ortalama 0,90 seviyelerinden verilen ihtiyaç kredilerinin Merkez Bankası tarafından alınan önlemler ve uygulamalar sonrasında ortalama olarak 1,30’a kadar çıktığı görülüyor. Ekonomi uzmanları artan kredi faiz oranlarının vatandaşları ciddi anlamda zor durumda bıraktığını ifade ediyor. Özellikle acil nakit ihtiyacı olan vatandaşların 3 ay öncesine göre yüzde 20 daha azla maliyetle kredi çekebildiğini ifade ediyor.

Bu durumunda enflasyon ve döviz kuru üzerinde dengeleme unsuru olsa da ekonomide ki canlılığı önemli derecede azalttığı yorumları yapılıyor. Ayrıca ekonomi uzmanları Merkez Bankası tarafından alınan kararlara rağmen döviz kurlarında düşüş yaşanmamasının ana nedeni olarak TL’YE olan güvensizliği ve mevduat faizlerinin hala çok düşük olmasını gösteriyor.

Kredi Faiz Oranları Artabilir

Merkez Bankası tarafından giderek şiddeti artan sıkılaştırma politikası ile birlikte önümüzdeki günlerde kredi faiz oranlarının daha da artabileceği ifade ediliyor. Ayrıca konut ve taşıt kredi faiz oranlarında da ciddi yükselişler yaşanabileceği ifade ediliyor. Böyle bir durumda taşıt ve konut satışının ö nemli derecede azalması bekleniyor.

Bankalar Kredi Musluklarını Kesti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın