Cumhurbaşkanı Erdoğan Faiz Açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan Faiz Açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan Faiz Açıklaması
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye ekonomisi son dönemde oldukça sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Corona virüs pandemisi ile birlikte ekonomik anlamda sıkıntıların daha da belirginleştiği ortamda Merkez Bankası’nın faiz artırımına gidebileceği beklentisi oluşmuştu. Fakat dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamada faizlerin daha da düşmesi gerektiğini ifade etmesi beklentilerin son bulmasına neden oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından önce faiz artırımı yönünde bir açıklamanın olabileceği beklentisi ile Dolat TL kuru 7,20 seviyesine doğru gerilemişti. Fakat Erdoğan’ın yaptığı açıklama ile birlikte Dolar TL kurunun tekrar 7,33 seviyesine kadar çıktığı görüldü.

Dolar Kurunda Artış Devam Edebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında tekrar 7,33 seviyelerine çıkan Dolar TL kurunda ki artışı çok hızlı olmasa da devam edebileceği ifade ediliyor. 7,38 seviyelerinde oluşan direnç seviyesinin kırılması durumunda kurun 7,50 seviyesini geçebileceği konuşuluyor. Her ne kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan faizlerin daha da düşürülmesi gerektiğini açıklasa da Merkez Bankası dünde piyasada örtülü bir şekilde faiz artırımı yaptığı görüldü.

Merkez Bankası geçen cuma ve pazartesi günü faizleri açıktan artırmasa da repo ihalesi açmayarak örtülü faiz artışları yapmıştı. Merkez Bankasının bu müdahaleleri ile şimdilik döviz kurunda ki artışın önüne geçilmiş olsa da bu politikanın uzun süre sürdürülmesinin mümkün olmayacağı ve piyasada yaşanan para sıkıntısının çok daha negatif sonuçlarının olabileceği ifade ediliyor.

Merkez Bankasından Yeni Adım Geldi

Merkez bankası örtülü faiz artırımı hamlesinin ardından TL’nin daha değerli hale gelmesi adına yeni adımlar attığı görülüyor. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre bugünden geçerli olmak üzere piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitleri sıfırlandığı belirtiliyor. B hamle ile birlikte yüzde 7,25 faiz oranıyla piyasa yapıcı bankaların fonlanması sona erecek ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti önümüzdeki günlerde yüzde 9,75’e yaklaşacağı ön görülüyor.

TCMB, TL’nin maliyetini artırarak yabancı paralar karşısındaki değer kaybını frenlemeye çalışıyor. Merkez Bankası’nın bu hamlesi sonucunda Dolar 7,26 seviyelerine inerken altının gram fiyatının da uzun bir aradan sonra 4,60 TL seviyelerine gerilediği görülüyor.
 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Faiz Açıklaması

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın