Deprem Anında Dikkat! Çök Kapan Tutun Tekniği

Deprem Anında Dikkat! Çök Kapan Tutun Tekniği
Deprem Anında Dikkat! Çök Kapan Tutun Tekniği
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Otoriteler Uyarıyor

Geçtiğimiz günlerde İzmir’de yaşanan deprem her birimi doğrudan ya da dolaylı olarak etkiledi. Genç oluşumlu bir ülke olmamız nedeniyle aktif fay hatlarına sahip bir coğrafyada yer almaktayız. Bu durum nedeniyle Anadolu coğrafyası üzerinde her gün büyük ve küçük depremler meydana geliyor. 

Bilindiği üzere geçtiğimiz günlerde meydana gelen İzmir depremi bu gerçekleri bir kez daha bizlere hatırlattı. İzmir’de meydana gelen depremde maalesef 115 vatandaşımız hayatını kaybetti. 1034 kişi yaralandı ve binlerce ev hasar gördü.

Elbette bu depremde çeşitli mucizeler de yaşandı. Depremin meydana geldiği saatten tam 91 saat sonra enkazdan sağ bir şekilde çıkartılan Ayda bunlardan yalnızca bir tanesiydi. Ancak her zaman Ayda kadar şanslı olmayabiliriz. Dolayısıyla otoritelerin verdiği önerilere dikkat kesilmek zorundayız. 

Geçtiğimiz günlerde Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) Genel Koordinatörü Hüseyin Karadayı ile AKUT İstanbul Operasyon Ekip Lideri Serhat Akbel konuya dair çeşitli açıklamalarda bulundu. Her iki önemli ismin değindiği nokta da aynıydı. Deprem anında hayat üçgeni maalesef çoğunlukla işe yaramıyor. Akbel yapmış olduğu açıklamada hayat üçgeni denen şeyin devrilmeyen eşyaların yarattığı bir boşluk olduğunu, dolayısı ile yalnızca bu boşluğa denk geldiğimiz zaman hayatta kalma ihtimalimizin olduğunu belirtti. Peki, deprem anında hangi yöntemi kullanmamız gerekiyor?

Çök Kapan Tutun Tekniği

Olası bir deprem anında herkesin yapması gereken temel hareket bilinenin aksine hayat üçgeni değil çök kapan tutun tekniğidir. Dünyanın önde gelen arama kurtarma kuruluşları da, ülkemizde hizmet vermekte olan Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ile Arama Kurtarma Derneği (AKUT) de aynı konuya değinmektedir. Üstelik işlem oldukça basit.

Çök, kapan ve tutun tekniğini gerçekleştirebilmek için her şeyden önce evde yer alan ve devrilme ihtimali olan eşyalarınızı sabitlemeniz gerekmektedir. Eşyalarınızı sabitledikten sonra olası bir deprem anında ise sabitlemiş olduğunuz eşyanın yanına gelip çöküp kapanıp bekleyin ve hareket etmeyin. MAG İstanbul Koordinatörü Hüseyin Karadayı deprem anında yapılması gerekenlerle ilgili olarak hiçbir yöntemin tek başına yeterli olmayacağını ancak elbette gerekli durumda bu yöntemin kullanılması gerektiğini belirtti.

Deprem Anında Dikkat! Çök Kapan Tutun Tekniği

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın