Hemşireye Hakaret Davası “Gel lan Buraya” Demek Suç mu?

Hemşireye Hakaret Davası “Gel lan Buraya” Demek Suç mu?
Hemşireye Hakaret Davası “Gel lan Buraya” Demek Suç mu?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kişiyi Küçük Düşürme Amacı Taşımalı

Yargıtay kararına göre hemşireye “Gel lan buraya ”  demek, bir hakaret teşkil etmesi için öncelikle kişiyi doğrudan küçük düşürücü bir işlem hedeflenmesi gerekiyor. Yani hakaret suçu oluşmadan mahkumiyet kararı bozma nedeni görülebiliyor. Yargıtay’a göre hakaretin tahkir ediciliği de birçok duruma göre değişebiliyor. Yani nerede, hangi durumda, hangi zamanda yaşandığı doğrultusunda işlemler yürütülüyor. Sözlerde açık bir şekilde şeref, onur, saygınlık gibi rencide edici nitelikler görülüyorsa fiili olarak da sövme olarak kaydedilebiliyor.

Yerel Mahkemede Verilen Karar

Hemşireye hakaret davasıyla alakalı yerel mahkeme tarafından verilen hükümlere göre başvuru süresi, suç tarihi,   temyiz isteği reddi gibi nedenler bulunmaması açısından değerlendirmeler yapılmaktadır. Verilecek vicdani kararla alakalı olarak duruşma sürecine yönelik yansıtıcı tutanaklarda, belge ve gerekçe içerikleri ile incelemeler tamamlanmaktadır. Sanık tarafından tehdit eylemiyle ulaşılan sonuçlara yönelik olarak ileri sürülen iddialar değerlendirilir.  İddia ve savunmalarla alakalı olarak tutarlı ve çelişmeyen şekillerde tartışma olması değerlendirme açısından başka bir konu niteliği taşımaktadır. Kanunda öngörülen suç tipine uyan bir durumda TCK’nın 53/1-(b) maddesi gereğince Anayasa Mahkemesinin de ilgili esas ve karar bakımından infaz gözetilebilmektedir.

Sağlık Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar Kapsamı Ne Diyor

Mevcut değerlendirmeler yanında sağlık personeline hakaret konusunda Sağlık Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar doğrultusunda da ayrı bir durum söz konusudur. Hukuki Yardımın Usul ve Esasları açısından “Bu Yönetmelik kapsamında yapılacak hukuki yardıma bağlı olarak Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca lehe hükmedilecek vekalet ücretleri hakkında 26/9/2011 tarihli ve 659 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 14 üncü maddesi uygulanır” şeklinde hüküm bulunmaktadır. Bu kapsam açısından değerlendirildiğinde fiilen görev yapan personele, hemşire olarak görev yapan kişilere yönelik cezai işlemler yürütülecektir. Hakaret fiillerinin cezalandırılması ile alakalı olarak sanığın “Gel lan buraya ” şeklindeki sözünün çok yönlü değerlendirilmesi gündeme gelmektedir. Mahkumiyet kararı verilmesi için nezaket dışı hitap tarzı gibi kriterler de değerlendirilmektedir.

Hemşireye Hakaret Davası “Gel lan Buraya” Demek Suç mu?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın