Kararnameye Açılan Dava Red Edildi

Kararnameye Açılan Dava Red Edildi
Kararnameye Açılan Dava Red Edildi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öncelikle dava konusu olay Cumhurbaşkanlığı tarafından tasdik edilen kararla Büyükelçilik Ticaret Müşavirliğine aranan davacının yurt dışı görev süresinin 11.07.2020 tarihinde dolacak olması sebebi ile yurt içinde bir göreve atanmak üzere merkeze alınması için 20.02.2020 tarihi ile Cumhurbaşkanı kararının iptal edilmesine yönelik Danıştay bünyesinde açılmıştır.

Kararname Ne Diyor?

Bakıldığında Cumhurbaşkanınca yapılacak olan ama işlemleri hakkında, 10.07.2018 günlü bir kararname olduğu görülür. 30474 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak, yürürlüğe girmiş olan 3 sayılı Üst Kademe Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usullerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2.maddesinin 2.fıkrasında Bu kararname ekli olarak yer alan kadro pozisyon ve görevlere Cumhurbaşkanı kararı ile onayı ile atama yapılır yer alıyor.

Düzenleme, yer alan kadrolara ilişkin atama usulleri anılan kararname uyarınca farklı nitelendirilmiştir. Cumhurbaşkanı onayı ile atamaya tabi bahsi geçen dava konusu kadro için de Daimi temsilci yardımcılarının ve bakanlık ve bağlı, ilişkili kuruluşların yurt dışı süreli görevlerine atanacakların kapsamında olduğundan, Cumhurbaşkanı kararı ile atama şeklindedir.

Ankara Mahkemesi

İlgili olay için kararın çıkmasına adına Ankara Mahkemesi’ne yönlendirme yapılmıştır. Dava Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği görevini yürüten davacı tarafından yurt içinde bir göreve atanmak üzere merkeze alınmasına ilişkin, Cumhurbaşkanı’nın iptal etmesine ilişkin açılmıştır. Davanın görev yönünden reddedilmesi, dava dosyasının davayı çözümlemeye görevli ve yetkili olan Mahkemesine gönderilmesine karar verilmesi gerektiği düşünülmelidir.

Hüküm veren Danıştay, İkinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 14.maddesi uyarında ilk incelenmeyle görevli Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten sonra dosyadaki belgeler inceleme sonrasında gereği düşünüldü. 

Davanın görev yönünden reddi;

Açılan davanın reddi olmuştur. 2577 sayılı Kanunu’nun 43.Maddesinin 1/a fıkrası uyarınca dava dosyasının anılan Kanunun 31/1 maddesine göre davayı çözülmeye yetkili ve görevli olan Ankara İdare Mahkemesine gönderilmesinde 01.07.2020 tarihinde oy birliği ile karar verilmiştir.

Kararnameye Açılan Dava Red Edildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın