Konut Satışlarında Ki Düşüş Endişe Veriyor

Konut Satışlarında Ki Düşüş Endişe Veriyor
Konut Satışlarında Ki Düşüş Endişe Veriyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2020 yılının Mayıs ve Haziran ayları konut sektörü için tarihin en parlak dönemi olarak kayıtlara geçmişti. Özellikle 3 kamu bankası tarafından verilen ve son derece cazip faiz oranına sahip belirli süre geri ödemesiz ev kredileri ile birlikte konut satışları 2 ay boyunca tarihin aylık düzeyde en yüksek seviyelerine ulaşmıştı. Hatta birçok fırsatçı uygun kredilerle birlikte ev fiyatlarına fahiş zam yapmasına rağmen vatandaşlar konut satışlarına büyük ilgi göstermişti. Kamu bankalarının konut kredisi kampanyasını sonlandırması ve ardından gelen faiz artırımları ile birlikte konut satışlarında son 2 ayda büyük düşüşler yaşandığı görülüyor.

Ekimde Konut Satışı Yüzde 20 Düştü

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından, 2020 yılı Ekim ayına ilişkin konut satış istatistiklerini kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklanan rakamlara göre, Türkiye genelinde eylülde satılan konut sayısı 2020 yılının Eylül ayına göre yüzde 15,75, geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 16,3 azaldı. Eylülde satılan konut sayısı 119 bin 574 oldu. Konut satışlarının rekor kırılan aylara göre neredeyse yüzde 40 oranında azaldığı görülürken uzmanlar bu düşüşün Kasım ve Aralık aylarında daha da artarak devam edeceğini ifade ediyor. Hatta eğer olası bir faiz artırımı durumunda 2020 Aralık ve 2021 Ocak dönemlerinde en dip noktanın görülebileceği uyarısı yapılıyor.

Konut Satışlarında Ki Düşüş Fiyatlara Henüz Yansımadı

Konut satışlarında yaşanan büyük düşüşlere rağmen bu düşüşün henüz ev fiyatlarına yansımadığı ifade ediliyor. Fakat konut sektörü uzmanları Kasım ve Aralık ayları ile birlikte konut fiyatlarında ki düşüşün hızlanacağı ve Ocak ayı ile birlikte konut alımı için uygun seviyelere geleceğini belirtiyor. Bu noktada ev kredi faizlerinin oldukça yüksek olmasının ve pandemi sürecinin devam etmesinin vatandaşlar tarafından büyük bir risk olarak görüldüğü ifade ediliyor. 2021 yılı ortasında ise konut kredi faizlerinde tekrar bir düşüşün yaşanabileceği bekleniyor.

Konut Satışlarında Ki Düşüş Endişe Veriyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın