Merkez Bankası 475 Baz Puan Faiz Yükseltti

Merkez Bankası 475 Baz Puan Faiz Yükseltti
Merkez Bankası 475 Baz Puan Faiz Yükseltti
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomi piyasaları günlerdir Merkez Bankasının alacağı faiz kararına kilitlenmiş durumda idi. 10 gün önce ekonomi yönetiminin değişmesi ve daha sonra yapılan açıklamalarla birlikte para piyasalarında Merkez Bankası’nın 19 Kasım tarihinde yapacağı toplantıda faiz artırımı yapılacağı beklentisi oluşmuştu. Hatta rekorlar kırarak 8,56 seviyesine kadar ulaşan Dolar TL kuru ekonomi yönetiminin değişmesi ve faiz artırımı beklentisi ile 7,50 seviyelerine kadar gerilemişti. Borsa İstanbul ise bu 10 günde rekor kırarak 1300 puan seviyesini geçmişti. Merkez Bankası piyasaların beklentisi yönünde bir karar aldı ve 10,25 olan politika faiz oranını yüzde 15 seviyesine çekmiş oldu.

Dolar Hızla Değer Kaybetti

Son yaşanan gelişmeler sonrasında 8,56 seviyesinden hızla 7,50 seviyesine gelen dolar daha sonra 7,70 seviyelerinde yatay bir seyirde bulunuyordu. Merkez Bankası tarafından açıklanan 475 baz puanlık faiz artırımı sonrasında 7,73 seviyesinden hızla aşağı inen Dolar TL kuru 7,51 seviyelerine kadar geri çekildi. Fakat piyasalarda 600 baz puana kadar bir faiz artırımı beklentisi olması nedeniyle 7,51 direnç seviyesini kıramayan Dolar TL kuru tekrara 7,60 seviyesinden işlem görüyor. Dolar TL kuru bu faiz artırımını fiyatladığı için kurun yeni bir gelişme olmadıkça 7,50 seviyesinin altına inmesi beklenmiyor. Bu noktada ekonomi yönetiminin atacağı adımlar büyük önem arz ediyor.

Borsa İstanbul Rekor Tazeledi

Merkez Bankası toplantısı öncesi güne satışla başlayan Borsa İstanbul karar öncesinde 1277 puan seviyelerinde bulunuyordu. Faiz artırımı kararı ile birlikte BIST 100 endeksinde alımların hızlandığı ve BIST 100 endeksinin kendisini hızla 1300 seviyesinin üstüne attığı görülüyor. Borsa uzmanları son 1 hafta Borsa’ya yabancı yatırımcının ilgisinin arttığını belirterek eğer yapısal ve hukuksal reformların vakit kaybetmeden yapılması durumunda Borsa İstanbul’un yılsonuna kadar yeni rekorlar kıracağını belirtiyor. Hisse senetleri hala dolar bazında oldukça ucuz ve alım için uygun seviyelerde olduğu ifade ediliyor. Yılsonuna kadar BIST 100 endeksinin 1500 puanı geçeceği tahmin ediliyor.

Merkez Bankası 475 Baz Puan Faiz Yükseltti

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın