ÖSYM’de Başvuru, Tercih, Şifre Alma Gibi Ücretlerin Kaldırılması Gündemde

ÖSYM'de Başvuru, Tercih, Şifre Alma Gibi Ücretlerin Kaldırılması Gündemde
ÖSYM'de Başvuru, Tercih, Şifre Alma Gibi Ücretlerin Kaldırılması Gündemde
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna 26 Şubat 2021 tarihi itibarıyla ÖSYM’de başvuru yapan, sınava giren, tercih yapan herkesi ilgilendiren önemli bir kanun teklifi geldi. ÖSYM ölçme hizmetleri hakkında kanunda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi gündeme girdi. TBMM’ye gelen bu yeni kanun teklifi ile merkezi sistem sınavlarında adaylardan; başvuru, tercih ya da şifre verme gibi hizmetler için alınan ücretlerin kaldırılması isteniyor.

ÖSYM’nin Adaylardan Ücret Almaması TBMM’de

Cumhuriyet Halk Partisi Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere tarafından TBMM’ye getirilen kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu ile tali komisyon olan Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonuna gelmiş bulunuyor. Peki bu kanun teklifinin gerekçesi nedir? Ne için ÖSYM’nin ücret almaması talep ediliyor. İşte tüm detayları ile kanun teklifinin gerekçesi:

Adaylar ÖSYM Sınav Ücretlerini Ödemekte Zorlanıyor

Ülkemizde ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda katılımcılardan sınav ücreti alınmaktadır. Birçok vatandaşımız ekonomik durumları uygun olmadığından sınav ücretlerini ödemekte zorlanmakta, yüksek ücretler nedeniyle sınavlara girememekte, eğitimlerine devam edememektedir.

Bu uygulama nedeniyle yurttaşlarımız eğitim hakkından yoksun bırakılmaktadır. Ülkemizde okula gitme oranlarının düşük olması da göz önüne alındığında, eğitimine devam etmek isteyen vatandaşlarımızın önüne çıkarılan bu engel fırsat eşitliğini de ortadan kaldırmaktadır.

Pandemi Şartları Ödemeleri Daha da Zorlaştırdı

Pandemi şartları ve beraberindeki ekonomik kriz nazara alındığında ülkemizin mevcut tablosunda ailelerinin gelir düzeyi ve maddi imkansızlıklar nedeniyle temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandığı açıkça ortadadır. Zaten kıt kanaat geçinmeye çalışan yurttaşlarımız birde sınav ücretlerini ödemek zorunda bırakılınca mağduriyetleri artmakta pek çok yurttaşımız sınav ücretini ödeyemediği için sınava dahi girememektedir.

Eğitimde Fırsat Eşitliği İlkesi

Eğitimde fırsat eşitliği yaratmak sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. Anayasamızın 42. maddesinde de “Kimse, eğitim ve öğretim hakkından yoksun bırakılamaz.” ibaresi yer almaktadır. Devlet, dar gelirli yurttaşların da eğitimlerine devam edebilmeleri için gerekli desteği vermelidir. Bu Anayasal bir zorunluluktur. Ayrıca sınav ücretleri ile vatandaşların dolaylı olarak eğitim öğretim hakkından yoksun bırakılması Anayasaya aykırılık teşkil etmektedir.

ÖSYM Ücretlerinin Kaldırılması Talebi

Bu kapsamda yapılacak düzenleme ile ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda adaylardan alınan başvuru, tercih ya da şifre verme gibi hizmetler için alınan tüm ücretlerin kaldırılması, eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak, mevcut sınav sistemini Anayasaya uygun hale getirecektir.

Farklı gelir gruplarındaki vatandaşlardan aynı ücretlerin alınması hali hazırda hakkaniyetli bir yaklaşım olmamakla birlikte, bu haksız durum da tüm başvuru ücretlerinin kaldırılması ile çözüme kavuşacaktır.

Teklifle farklı gelir gruplarındaki vatandaşlardan aynı ücretlerin alındığı, hali hazırda Anayasa’ya ve hakkaniyete aykırı duruma son verilmesi, ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda adaylardan alman başvuru, tercih ya da şifre verme gibi hizmetler için alınan tüm ücretlerin kaldırılarak, eğitimde fırsat eşitliğini sağlanması ve sınav sisteminin Anayasaya uygun hale getirilmesi amaçlanmıştır.

ÖSYM’de Başvuru, Tercih, Şifre Alma Gibi Ücretlerin Kaldırılması Gündemde

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın