Özel Ders Veren Emekli Öğretmenler İçin Karar

Özel Ders Veren Emekli Öğretmenler İçin Karar
Özel Ders Veren Emekli Öğretmenler İçin Karar
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Anayasa Mahkemesi, yaş haddini aşan emekli öğretmenlerin ek ders vermesi nedeniyle emeklilik aylıklarının kesilmesini öngören kanun için açılan davayı reddetti. Yaş haddini aşan bir öğretmenin ek ders vermeye devam etmesi nedeniyle emekli aylığı tutarının kesilmesi üzerine dava açtı. Davaya bakan mahkeme bazı hükümlerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuru gerçekleştirdi. Başvuruda yapılan düzenlemenin, sosyal hukuk devleti ile bağdaşmadığı belirtildi.

Aykırılık Bulunmuyor

Konuyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, iptali istenen düzenlemenin, anayasaya aykırı olmadığına hükmetti. Yüksek mahkeme işsizliği önlemeye yönelik tedbirlerin alındığı belirterek bu kararın işsiz olan kesimin istihdamını sağlamayı hedeflendiği açıklandı. 

Seçim Hakkı Bulunuyor

Mahkeme emeklilik aylığının kesintisi olacak şekilde kişinin çalışıp çalışmama konusunda seçim hakkına sahip olduğunu açıkladı. Açıklamaya göre kamu yararı ile çalışma hakkı arasında bulunması gereken dengenin sağlandığı belirtildi. Bu nedenle kuralın ölçüsüz bir sınırlama getirmediği açıklandı.

Yaş haddinin aşılmış olması nedeniyle örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders verilmesi durumda emekli aylığının kesildiğini açıklayan gerekçede öğretmenin ek dersi bırakması durumunda tekrar emekli aylığını almaya hak kazanacağını bildirdi. Bu nedenle kuralda eşitlik ilkesine aykırı bir yön bulunmadığı kaydedildi. Bu karar doğrultusunda ek ders veren ekeli öğretmenlerin de önü kapatılmış oldu.

Özel Ders Veren Emekli Öğretmenler İçin Karar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın