Piyasaların Gözü 19 Kasımda Çevrildi

Piyasaların Gözü 19 Kasımda Çevrildi
Piyasaların Gözü 19 Kasımda Çevrildi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çok değil daha 10 gün önce dolar TL kurunun 8,50 seviyesini geçmesi ile birlikte piyasaların moralleri oldukça bozulmuştu. Hatta bazı ekonomi çevreleri devalüasyon olacağı yönünde yaptığı açıklamalar piyasada ki panik havasını oldukça artırmıştı. Fakat geçtiğimiz hafta sonu önce Merkez Bankası Başkanı görevden alınmış ve yerine Naci Ağbal getirilmişti.

Daha sonra ise kimsenin beklemediği bir şekilde eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etmişti. Sonrasında ise göreve Lütfi Elvan’ın getirilmesi ile piyasalarda olumlu bir hava oluştu. Hem yeni Merkez Bankası Başkanı, hem yeni Hazine ve Maliye Bakanı hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile birlikte Dolar TL kuru 5 günde 9 kuruş azalarak 7,60 seviyelerine kadar gerilediği. Bu noktada tüm gözler 19 Kasım tarihinde yapılacak toplantıda alınacak kararlara çevrilmiş görünüyor.

Faiz Artırımım Beklentisi

Para piyasalarında Merkez Bankasının 19 Kasım gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında yüklü oranda faiz artırımı yapılacağı beklentisi bulunuyor. Bu noktada çeşitli aktörler 400 ile 650 baz puanlık bir faiz artırımı yapılacağını tahmin ediyor. Piyasaların 400 ile 500 baz puan arasında bir faiz artırımını fiyatlara yansıttığı fakat faiz artırımının 650 baz puana kadar çıkması durumunda ise hem Borda İstanbul’da yeni rekorlar kırılabileceği hem de Dolar TL kurunun 7 TL’ye kadar çekilebileceği ifade ediliyor. Aksi bir durumda ise yani piyasaların beklentisinin oldukça altında kalan bir faiz artırımı kararında ise Dolar TL kurunun tekrara 8,50 seviyesine doğru hareketlenme yaşayabileceği vurgulanıyor. Ayrıca bu toplantıda özellikle yabancı yatırımcıların güvenini artırıcı yeni bazı karar ve önlemlerin alınabileceği ifade ediliyor.

Yabancı Yatırımcılarda Hareketlenme

Son 2 yılda ülkemize olan ilgilerinde oldukça azalma olan ve büyük oranda Türkiye’de ki pozisyonlarını kapatan yabancı yatırımcıların ise son yaşanan gelişmeler ve ekonomi yetkililerinin yaptığı ılımlı açıklamalarla birlikte ülkemize tekrara giriş yapmaya başladıkları belirtiliyor. Ekonomi yetkililerinin gerçekleştirdiği söylemlerin icraata geçmesi ile birlikte yabancı para girişinin çok yukarı çıkabileceği ifade ediliyor.

Piyasaların Gözü 19 Kasımda Çevrildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın