Corona virüs ile birlikte pek çok kişi ekonomik anlamda zor günler yaşarken hükümet tarafından bu konuda atılan en önemli adım olarak kamu bankaları tarafından verilen uygun fiyatlı, uzun vadeli ve belirli bir süre geri ödemesiz ihtiyaç, konut, tatil ve araç destek kredileri olmuştu. Bu zor dönemde vatandaşların Nisan ayından itibaren başta ihtiyaç kredisi olmak üzere destek kredilerine yoğun bir şekilde ilgi gösterdikleri görüldü. Nisan ayından 920 bin, Mayıs ayında ise 699 bin olmak üzere 2 ayda 1 milyon 619 bin kişinin ilk kez ihtiyaç kredi kredisi kullandıkları belirlendi.
Sayı 3 Milyonu Bulabilir
Nisan ve mayıs aylarından 1,6 milyon olan ilk kez ihtiyaç kredisi kullanan kişi sayısının Haziran ve Temmuz ayları ile birlikte 3 milyonu bulabileceği ifade ediliyor. İhtiyaç kredileri vatandaşların zor anlarında büyük bir destek sağlarken uzmanlar çok önemli bir uyarı yapıyor. Özellikle 6 ay geri ödemesiz olan temel destek bireysel kredilerin ödenme zamanı geldiğinde birçok kişinin ödeme güçlüğü yaşayabileceği ifade ediliyor.
Özellikle pandemi sonrasında uzatılan işten çıkarma yasağının son bulması ile işsizler ordusuna yeni bireylerin katılmasından büyük endişe duyuluyor. Bu sebeple vatandaşların hesaplamalarını iyi yapmaları ve ödeme dengelerini çok iyi kurmaları gerektiği ifade ediliyor. Temel ihtiyaç destek kredilerinin ödenmeye başlayacağı Eylül ve Ekim aylarından itibaren vatandaşlar arasında çok önemli ödeme sıkıntılarının yaşanması bekleniyor.
Toplam Hane Borcu 720 Milyar TL Oldu
Pandemi sürecinde vatandaşların ekonomik zorlukları aşma noktasında çareyi kredilere hücum etmekte bulması ile birlikte 2019 yılında 580 milyar TL olan Türkiye’nin hane halkı toplam borcunun yaklaşık yüzde 25’lik bir artışla 720 milyar TL’ye çıktığı görülüyor. Sene sonuna kadar bu rakamın 850 milyar gibi oldukça tehlikeli ve gelecek için karamsar bir boyuta ulaşacağı tahmin ediliyor. 2021 yılı itibari ile iflas ve haciz sayısında çok büyük artışların yaşanmasından korkuluyor.