Kırmızı Et Tüketenlerde %57 Daha Fazla Risk Var
Kalp ve damar hastalıkları ülkemizde en çok görülen rahatsızlıkların başında geliyor. Bunun en temel nedenlerinden birisi de elbette ki beslenme alışkanlıklarımız. Ek çok kişi kalp rahatsızlığının genetik faktörlerden kaynaklı olduğunu ifade etse de aslında bundan çok beslenme şekliyle ilgili olduğu uzmanlar tarafından aktarıldı.
Nitekim 292 bin kişi üzerinde 10 yıl süreyle yapılan araştırmada kırmızı et tüketimi çok olan ve yağlı besinler tüketen kişilerin bitkisel ağırlıklı beslenenlere nazaran kalp krizine yakalanma riskinin %57 daha fazla olduğu tespit edildi.
Kırmızı ette bulunan demir, kalp damarları çevresinde bir plak oluşturmaktadır. Bu plak damarların tıkanmasına neden olmakta ve kalp krizi riskini tetiklemektedir. Bitkisel besinlerde de demir olmasına rağmen hayvansal besinlerdeki gibi plak oluşturan bir niteliğe sahip değildir.
Bu nedenle kalp krizi riski taşıyanların beslenmelerine dikkat etmeleri bu riski sıfıra kadar indirebilmeleri anlamına gelmektedir. Kalp krizinin yanı sıra kolesterol ve şeker gibi rahatsızlıklar da doğru beslenme yöntemi ile pek ala ortadan kaldırılabiliyor. Dolayısıyla bu konuda son derece bilinçli davranmak ve doğru besinlerden tüketmek sağlık için isabetli bir seçenek olacaktır.