Kanser Neden Oluyor?
Pan-Cancer Project tarafından 300 uzman tarafından 2 bin 800 hasta üzerinde araştırma yapıldı. Hastaların gen haritaları çıkarılarak farklılıklar incelendi. Protein kodlayan genler ve protein kodlamayan genler kıyaslandı. İşte bu araştırmalar sonucunda kansere yol açan tümörleri oluşturan genler büyük oranda saptandı. Tümörün çıkış noktası ve nasıl ilerlediği belirlendi. Bugüne kadar kansere ilişkin yapılan en iyi araştırma bu oldu.
Araştırmada kanser tiplerinin binlerce versiyonu olduğu görüldü. Hem insanlar arasında hem de insanın kendi kanser hücreleri arasında binlerce mutasyon geni bulunuyor. Bu mutasyonlar yetişkinlerde 100 bini bulabiliyorken, çocuklarda birkaç mutasyon görülüyor. Ancak temel olarak 80 farklı mutasyon kayıt altına alındı.
Kanser Tedavisinde Yeşil Işık
Yaşanan gelişmelerde sonra kanserin teşhis ve tedavisi için çok daha iyi sonuçlar elde edilebilecektir. Bazı kanser türlerinin onlarca yılda yavaş yavaş ürediği belirlendi. Yani bu kanserler erken teşhis edilerek korunmak mümkün olacak. Meme ve prostat kanseri gibi birbiri ile benzer özellikler kanser türleri belirlendi. Böylece benzer tedavi yöntemleri uygulanabilecektir. Kanser türleri daha iyi tanındığı için teşhis koyulamayan türler artık adlandırılabilecektir. İşte tüm bu gelişmelerin kanserin çok daha erken teşhis edilmesi ve tedaviden olumlu yanıt alınması anlamına geliyor.