Şekerde Dışa Bağımlılık Arttı
Geçtiğimiz yıl 14 şeker fabrikası zarar ettiği gerekçesi ile satışa çıkarılmıştı. Bu fabrikalardan 10’u satılmıştı. İşte bu fabrikalar hakkında Sayıştay rapor açıkladı. 2017 yılında şeker fabrikaları 11 milyon 610 bin ton şeker pancarı işlerken, özelleştirmeden sonra bu rakam 5 milyon 525 bin tona düştü. Şeker üretimi ise 1,5 tondan 685 bin tona düştü. Bu rakamlar üzerinden şeker fabrikalarının öz kaynaklarının yüzde 76,1’ini yitirdiği sonucuna ulaşılmaktadır.
Şeker fabrikalarının özelleştirmeden önce ve sonraki üretim rakamları dikkate alındığında fabrikalardaki şeker üretimi yarı yarıya düşmüştür.
Fabrikalarda Sermaye Artırımına Gidilmeli
Şeker ihtiyacının yabancı kaynaklardan finanse edilmesi oranı ise 2018 yılında yüzde 91,9’a çıkmıştır. Yani şekerde yabancı kaynaklara bağımlı hale geldik. Bu durum şeker fabrikalarının üretiminin yıldan yıla daha da kötü duruma gideceği anlamına gelmektedir. Vahim tablonun yaşanmaması için yabancı kaynaklara bağımlılık azaltılmalı, sermayenin telafisi için sermaye artırımına giderilmelidir.
Tatlandırıcı Kullanımı Yaygınlaştı
Sayıştay raporunda tatlandırıcı kullanımına yer verildi. Yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların kullanımının giderek yaygınlaştığı belirtildi. İnsan sağlığı için bu tatlandırıcıların ne kadar zararlı olduğu anlatıldı. Bu durumun şeker sektöründe haksız rekabete yol açmasından ötürü sınırlandırılması istendi. Sadece ilaç sektöründe ve belirlenen sınırlı durumlar halinde tatlandırıcı kullanılmalıdır.