Scooter Düzenlemesi Yürürlüğe Giriyor

Scooter Düzenlemesi Yürürlüğe Giriyor
Scooter Düzenlemesi Yürürlüğe Giriyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son derece pratik olması, uygun maliyeti ve şehir için ulaşımda iyi bir alternatif olarak ön plana çıkması ile birlikte dünya genelinde elektrikli scooter kullanımının oldukça yaygınlaştığı görülüyor. Ülkemizde de her geçen kullanımı artan elektrikli scooterlar için kapsamlı bir düzenleme yapılacağı geçtiğimiz haftalarda basına yansımıştı. Söz konusu düzenlemenin detayları ve yürürlüğe girmesi planlanan tarih ise belli oldu. Yapılan scooter kullanımı düzenlemesine göre elektrikli scooterların azami hızı saatte 18 km olması ön görülüyor. 

Ayrıca scooterlar otoyol, şehirlerarası yollar ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan kara yollarında kullanılması yasaklanıyor. Kask, dizlik, reflektör, ceket gibi koruyucu ekipman kullanımı teşvik edilmesi ve birden fazla kişinin aynı anda elektrikli scooter kullanmasının önüne geçiliyor. Sektörde ki büyük hacim ile birlikte TCDD de ‘’Çuf Çuf’’ isimli scooterlar ile sektöre girmeye hazırlanıyor.

Türkiye’de 35 Bin Elektrikli Scooter Kullanılıyor

Dünya genelinde 800 bin paylaşımlı elektrikli scooter kullanılıyor. Bu sayı ise ülkemizde 35 bin civarında bulunuyor. Özellikle pratik olması nedeniyle ülkemizde paylaşımlı elektrikli scooter kullanımının hızla arttığı ifade ediliyor. Ülkemizde İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Gaziantep, Yalova, Hatay, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla, Kahramanmaraş ve Kocaeli Türkiye’de paylaşımlı elektrikli scooter kullanımının ön plana çıktığı iller arasında yer alıyor. Yapılacak yasal düzenleme ile birlikte elektrikli scooter kullanımında düze n ve güvenliğini tam olarak sağlanması amaçlanıyor.

Elektrikli Scooter Kullanımına Ehliyet Şartı Geliyor

Yapılması planlanan yasal düzenleme ile birlikte elektrikli scooter kullanımına yaş sınırlaması getiriliyor. Buna göre Elektrikli scooter kullanabilme izni için 18 yaş sınırı getiriliyor. 16-18 yaş aralığında olanlara ise M ve A1 ehliyetine sahip olmak koşulu ile elektrikli scooter kullanım izni verilecek. Yapılan düzenleme ile elektrikli scooter işletmeciliği içinde bazı düzenlemeler getiriliyor. Türkiye’de faaliyet izin belgesi olmayan firmalar artık elektrikli scooter kiralama hizmeti sunamayacak. İzin belgesi almak için ise firmalarda 500 bin TL sermaye, en az 2 bin adet elektrikli scootera sahip olma zorunluluğu getiriliyor.

Scooter Düzenlemesi Yürürlüğe Giriyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın