Ak Parti hükümeti tarafından kurulan komisyon seçim ve siyasi partiler kanununda bazı çok önemli değişiklikler yapılmasına yönelik çalışmalar yapıyor. Kulislerden elde edinilen bilgiye göre komisyonda 2 kritik değişiklik konusunda fikir birliğine varılırken yapılan bu çalışmanın parti içerisinden de destek gördüğü ifade ediliyor. Bu 2 değişiklik ve yapılacak yeni düzenlemelerin ise en kısa sürede meclise getirilmesi bekleniyor.
Her 10 Milletvekili İçin Bir Seçim Bölgesi
AK Parti tarafından kurulan Seçim ve Siyasi Partiler Yasaları Komisyonu, tarafından gerçekleştirilen en son toplantıda, üzerinde uzun zamandır çalışma yapılan ‘’ seçmen bölgesi simülasyonları ’’ tek tek değerlendirildiği belirtiliyor. Komisyon toplantısında 2 konu üzerinden duruldu. Bunlardan ilki ise, seçim barajın değiştirilmesi durumunda bu durumun olası yansımaları üzerinde görüşüldü. Ayrıca, her seçim bölgesinin 5, 6, 8 ve 10 milletvekilinden oluşması durumunda bu durumun sonuçları hakkında oluşturulan simülasyonlar tek tek incelendi. Tercih edilecek her bir seçeneğin, ilk olarak cumhur ittifakı olmak üzere partilerin lehine ve aleyhine olan getirileri değerlendirilerek Cumhurbaşkanına sunulmak üzere bir rapor haline getirildiği ifade ediliyor.
Komisyonun bu en son toplantısında, 10 milletvekilinin 1 seçim bölgesini oluşturduğu seçeneğin tercih edilmesi durumundaki avantajlar masaya yatırıldığı ifade edildi. Böyle şekilde bir düzenleme ile oluşacak yeni durumunda AK Parti’ye avantaj sağlayacağı, toplamda da cumhur ittifakının daha fazla milletvekili çıkartacağı görüşüne varıldı. Daraltılmış bölge sistemi yerine, seçim çevresinin sayısının arttırılmasının, Ak Parti ve Cumhur İttifakı lehine olduğu verilerle ortaya kondu.
Seçmen Üzerinde Yanlış Algı Oluşturabilir Korkusu
Ak Parti cephesinde her ne kadar bu yeni düzenlemeye oldukça olumlu bakılsa da parti içerisindeki bazı bazı isimlerin yapılacak değişikliğin halka iyi anlatılması gerektiği aksi taktirde ters tepebileceği uyarısı yapılıyor. Ak Parti cephesi Seçim ve Siyasi Partiler Yasası’nda yapılacak değişikliğin halka tam olarak anlatılması için teşkilatlara büyük iş düştüğü konusunda ortak fikir beyan ediyor.