THY’den İşçi Ücretlerinde Büyük İndirim

THY’den İşçi Ücretlerinde Büyük İndirim
THY’den İşçi Ücretlerinde Büyük İndirim
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Hava Yolları ile Hava-İş Sendikası, corona virüs pandemisinin THY üzerindeki etkileri nedeniyle çalışanların ücret ve diğer ödemelerinden 2021 sonuna kadar kesinti yapılması konusunda uzun süren müzakereler sonrasında anlaşmaya varıldı. Fakat imzalanan protokolün detaylarının belli olması ile birlikte çalışanların akıllarında bazı soruların meydana geldiği görüldü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan birkaç gün önce taraflar arasında yaşanan anlaşmazlıkların son bulması ve anlaşmanın sağlanması amacıyla THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Kemal Tatlıbal’ı kabul etmişti. Bu görüşmenin ardından THY ile Hava-İş arasında önceki gün “Ücret Düzenleme Protokolü” anlaşmasına varıldı. Bu anlaşma ile birlikte toplu iş sözleşmesinde değişiklik gerçekleştirilmiş oldu. Hava-İş yapılan bu değişikliği “26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin Covid-19 Küresel Salgın Şartlarına Uyarlanması” olarak üyelerini n bilgisi ne sunduğu görülüyor. 

Kıdemden Kesinti Yapılacak

Taraflar arasında yapılan “Ücret Düzenleme Protokolü” ile birlikte, 1 Eylül 2020 tarihinden geçerli olmak üzere, pilotların da aralarında bulunduğu kokpit personelinin ücretlerinden yüzde 50, kabin personelinin ücretlerinden yüzde 35, yer personelinin ücretlerinden yüzde 30 kesinti yapılmasına karar verildi. Gelecek ödeme dönemine kadar ücret ve ödemeler yeniden belirleneceği bilgisi paylaşıldı.

Ayrıca varılan protokol ile birlikte Kıdem ücreti üzerinden de yüzde 30 kesinti yapılması konusunda tarafların anlaştığı görülüyor. Buna göre ücret ve diğer ödeme kalemlerine yüzde 1 ek zam verilmesine dair karar anlaşma sonuna kadar uygulanmayacak. Yapılan protokolde evlenme, doğum, ölüm yardımları, sosyal yardım, kreş yardımı, tazminatlar ve primler gibi diğer ödemelerde değişiklik yapılmadığı görülüyor. Bu ödemeler Toplu İş Sözleşmesi anlaşmasında ki gibi devam edecek.

6 Ayda Bir Görüşme

Yapılan protokolde tarafların 6 aylık dönemlerde ara görüşmeler ve değerlendirmeler yapacağı ifadesi yer alıyor. Hava-İş, yapılan protokol ile ilgili yaptığı paylaşımda, “istihdamın korunmasının birinci önceliğimiz olduğu hususu işverene iletilmiş bu konuda taraflar arasında mutabakat sağlanmıştır” diyerek işten çıkarma yapılmayacağını iddia ediyor. Ancak protokolde işten çıkarma yapılmayacağına dair hiçbir hüküm yer almaması akıllarda büyük bir karmaşa ve soru işareti yaratıyor. THY tarafından konu ile ilgili resmi bir açıklamanın yapılması talep ediliyor.

THY’den İşçi Ücretlerinde Büyük İndirim

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın