Turizm’de Umut Verici Hareketlilik

Turizm’de Umut Verici Hareketlilik
Turizm’de Umut Verici Hareketlilik
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Corona virüs pandemisi nedeniyle son 20 yılın en kötü yaz sezonlarından birini geride bırakmaya hazırlanan turizm sektöründe, hareketlenen dış pazarlarla birlikte görülen dip noktadan yavaş yavaş çıkıldığı görülüyor. Sektörde çok büyük olmayan fakat gelecek adına umut vadeden küçük hareketliliklerin yaşandığı görülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, temmuz ayında Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turist sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 85,9 düşüş yaşandığı anlaşılıyor.

Temmuz Ayında Turist Sayısı 1 Milyon Barajını Geçemedi

Açıklanan rakamlara göre Temmuz 2020 dönemi Türkiye’ye gelen turist sayısının 932 bin 927’de kaldığı görülüyor. Bu rakam geçen yılın aynı ayında 6,6 milyon ile rekor seviyeye ulaşmıştı. Fakat burada umut vadedici nokta ise turist sayısında bir önceki aya göre artış ise 4 katı artış oldu. Haziran ayında ülkemiz gelen turist sayısı 214 bin 768 kişi olarak gerçekleşmişti.

2020 yılının ilk 7 aylık dönemi kapsayan ocak ile temmuz aralığında ise geçen yıl 24,6 milyona ulaşan turist sayısı, bu yıl 5.4 milyona kadar geriledi. Ağustos ayı itibarıyla özellikle Rusya ile başlayan uçuşların sonraki dönemlerde sektörün bir çıkış yakalamasında öncülük edeceği ön görülüyor. 2020’nin 15 milyon turistle kapatılması başarı olarak görülüyor. Açıklanan rakamlar 7 ayda yabancı turist kaybının 19 milyonun üzerine çıktığını gösteriyor.

Alman Turistler Hala İlk Sırada

Ülkemizde 2020 Temmuz dönemi gelen yabancı turist dağılımına bakıldığında ise temmuz ayında Türkiye’yi 199 bin Alman, 152 bin Ukraynalı ve 74 bin İngiliz turist ziyaret ederken, ocak ile temmuz ayını kapsayan 7 aylık dönemde ise gelen yabancı turist sayısı yüzde 77,9 düşerek 5.4 milyonda kaldı. Gelen turistin yüzde 32’sini İstanbul, yüzde 21’ini ise Antalya ağırladı. Diğer taraftan iç turizmdeki bayram dönemini kapsayan hareketlilikle birlikte temmuzda ortalama doluluklar yüzde 31,4’kadar çıkabildi.

İstanbul Doluluk Oranında En Büyük Kaybı Yaşıyor

Ülkemizde 2020 turizm döneminde açılış yapabilen otellerden alınan verilere göre, İstanbul’da doluluk oranları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 68,2 azalarak yüzde 26’ya gerilemesi dikkatten kaçmadı. Temmuz 2019’da İstanbul’da ortalama doluluklar yüzde 81,7 olarak gerçekleşmişti. Antalya’da ise Temmuz 2019’da yüzde 77,4 olan doluluklar geçen ay yüzde 44,8 azalarak yüzde 42,7 oldu. İstanbul’da ki bu düşüşün toplanma anlamında daha uzun süre alacağı ön görülüyor.

Turizm’de Umut Verici Hareketlilik

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın