Türk Lirası En Çok Değer Kaybeden Para Birimi Oldu

Türk Lirası En Çok Değer Kaybeden Para Birimi Oldu
Türk Lirası En Çok Değer Kaybeden Para Birimi Oldu
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekonomik krizle boğuşan gelişmekte olan ülkeler, corona virüsü salgını ile birlikte ağır bir darbe aldı. Bu süreçte kırılgan ekonomileri ile sık sık gündeme gelen Türkiye, Arjantin, Güney Afrika gibi ülkelerin paraları dolar karşısında adeta mum gibi eridi. Merkez Bankası’nın (MB) örtülü faiz artışına gitmesi de TL’yi korumaya yetmedi. Türkiye’nin yeni bir kur şoku yaşamaması için para politikasının gözden geçirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Zayıf Dolar Karşısında Değer Kaybı

Dünya genelinde ABD Merkez Bankası’nın sınırsız dolar basma politikası ile birlikte Doların küresel olarak zayıf seyrettiği görülüyor. Böyle bir dönemde TL’ni n diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden belirgin şekilde negatif ayrışması Türkiye ekonomisi için tedirginliğe yol açıyor. Bu durumu yorumlayan ekonomi uzmanları, dünya genelinde son bir aylık zaman dilimine baktığımızda dolar endeksi (DXY) yaklaşık yüzde 3 değer kaybetmesine rağmen aynı dönemde doların TL karşısında ise yüzde 8’e yakın değer kazandığının görüldüğünü ifade ediyor. Bu durum ise ekonomi açısından son derece olumsuz ve gelecek açısından büyük bir risk olabileceği ifade ediliyor.

En Çok Değer Kaybeden 3. Para Birimi Oldu

Türk Lirası 2020 yılından itibaren Mayıs ayının ortasına kadar geçen süre zarfında yüzde 24,2 değer kaybederken, şuan itibari ile dünyanın iflasa sürüklenen ülkesi Arjantin Pesosunun dolar karşısında aynı dönemde yüzde 21,7 gerilediği görüldü. Böylece üç yıldır ekonomik krizle boğuşan ve iflasa sürüklenen Arjantin’in para birimi TL’den daha dirençli çıktığı yorumları yapılıyor.

Yılbaşından bu yana Rus Rublesi dolar karşısında yüzde 18,8, Brezilya Reali yüzde 37, Güney Afrika Randı yüzde 24,5, Meksika Pesosu ise yüzde 16,1 değer yitirdiği görülüyor. Yapılan değerlendirmede TL’nin Brezilya Reali ve Güney Afrika Randı sonrasında gelişmekte olan ülkeler arasında parası en çok değer üçüncü ülke oldu. Bu durum ise ekonomik anlamda riskin hiç olmadığı kadar yükselmesine yol açtığı yorumları yapılıyor.

Türk Lirası En Çok Değer Kaybeden Para Birimi Oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın